Guide till att bygga ditt eget matbord

Att designa sitt eget matbord i trä kan vara en spännande och kreativ process. Det ger dig friheten att välja en design som passar din inredning, livsstil och budget. Det finns flera steg involverade i att skapa ett personligt matbord i trä, som vi kommer att diskutera här

Tänk på storleken

Det första steget är att bestämma storleken på matbordet. Du måste mäta upp ett utrymme för bordet i din matsal eller kök innan du bestämmer dig för hur stort det ska vara. Standardstorleken för ett rektangulärt matbord är 90 cm i bredd och 150 cm i längd. Om du har flera personer med dig för måltider kan du överväga att göra ditt matbord större än denna standardstorlek. Du måste självklart välja det storleksbord som passar bäst i matsalen.

Välj rätt form

När du har bestämt storleken på bordet måste du bestämma vilken form det ska ha. Omgångar är populära på grund av sin flexibilitet, eftersom du kan ändra antalet personer vid bordet genom att ändra dess storlek med hjälp av extra tallrikar. Om du föredrar ett mer klassiskt utseende, kan du överväga ett rektangulärt matbord. Det ser bra ut med en massiv träskiva helt intakt på ytan, eller så kan den göras speciell med en bordsskiva av flera olika träslag.

Välj mellan olika träslag

Träslaget är nästa viktiga faktor att överväga. Det finns ett brett utbud av trämaterial att välja mellan, alla med sina egna kvaliteter och texturer. Valen sträcker sig från exotiska träslag till de vanligare som bok, ask, ask, ek, mahogny och björk. Extraordinära material inkluderar almträ, rosenträ, valnöt och teak. Många träslag kräver ett minimum av underhåll som är lätt att utföra, speciellt om du använder speciella färger eller lacker för att skydda träet från eventuella skador

Designa bordsskivan

Har du ett helt nytt matbord får det förmodligen en enkel, slät yta. Men idag har många designers gjort ett utmärkt jobb med att skapa mycket detaljerade bordsskivor med olika mönster och finish. Du kan välja mellan många unika mönster, inklusive lutande, geometriska och böjda mönster. Om du är lite mer avancerad kan du till och med prova att skapa en snidad design för bordsskivan.

Du kan därför designa bordsskivan så att ytan blir precis som du gillar den bäst. Kanske är du inne på synliga ringar eller kanske är du helt fri. Välj rätt färgnyans med hjälp av oljan och välj en mörkare eller ljusare nästa gång om du inte är nöjd.

Välj rätt ben

Matbordets ben är liksom bordsskivan väldigt viktiga för det färdiga resultatet. Det finns ett brett utbud av alternativ: från stora, massiva ben till enklare, böjda eller förgyllda ben. Den mest normala typen av bordsben när det kommer till plankbord är A-formad. Men det finns även stjärnramar, korsramar, trapetser och många fler. Du kan se underrede bord här.

Kom ihåg att du kan ändra alla dessa detaljer för att skapa ett unikt matbord för din inredning. Om du kan designa ditt matbord så att det blir precis som du vill ha det, varför inte göra det?